Óvodai ellátás

Nyomtatóbarát változatLevélben küldésPDF változat

Az óvoda neve: JÁSZKARAJENŐI MESEKERT ÓVODA

Az óvoda vezetője: Gyapjas Tiborné

Címe: 2746 Jászkarajenő, Fő u. 30.

Telefon/Fax:53/366-023

E-mail címe: jkaraovoda@gmail.com

Az óvoda fenntartója:Jászkarajenő Község Önkormányzata

2746 Jászkarajenő, Rákóczi u. 16.

Óvodatörténet Jászkarajenőn


„A múlt múlt tisztelete az a vallás,
mely az új nemzedék köteléke.
Ne veszítsünk semmit a múltból,
Mert csakis a múlttal alkothatjuk
a jövendőt." 
/Anatole France/

Ezen idézet üzenetét megragadva, a múlt tiszteleteként fontosnak tartottuk településünk óvodájának történetét felkutatni, összegyűjteni. Munkánkat nehezítette az írásos emlékek, dokumentumok hiánya, ám ezúton szeretnénk megköszönni mindazok közreműködését akik elmondásaik, visszaemlékezéseik alapján segítették óvodánk történetének megírását.
Igyekeztünk az információkat pontosan, a valóságra törekvésünket megtartva rendszerezni.
Kiindulási pontként említést kell tennünk arról, hogy Magyarországon a legelső óvodát 1828. június 1-én gróf Brunszvik Teréz alapította Budán a Terézvárosban. Ehhez az időponthoz viszonyítva csaknem egy évszázaddal később kb. az 1920-as évek elejére tehető az első óvoda megalakulása Jászkarajenőn. Ez a feltehetően magánlakásban működő óvoda, a Római Katolikus templom mögött /a Rákóczi F. út második keresztutcájában/ helyezkedett el.
1927-ben már a mai Fő úton, pontosan Rigó Ferenc házában folyt az apróságok nevelése.
Itt dolgozott 9 évig dajka néniként /1936-ig/ özv. Fazekas Sándorné, Erzsiké néni, aki most 89 évesen igen nehéz munkakörülményekre emlékszik vissza. Kb. 40-50 gyermek járt óvodába, egyetlen csoportba összezsúfolódva. Ellátásukról Túri Juliska óvónővel gondoskodtak. Akkoriban minden kisgyermek otthonról vitt ételt fogyasztott, s bizony volt úgy /főként tavaszi-nyári időszakban a sok földmunka miatt/, hogy sötétedéskor került haza a gyermek.
A II. világháborút követő időszakban kb. 1946-ban már más helyen, de még mindig a Fő úton id. Maróti néni házában alakítottak ki óvodát.
Feltehetően rövid időn belül a Táncsics Mihály útra költözött át a később 1. számú óvodaként elnevezett intézmény /az Öregek Napközi Otthonának helyére/, amely egy csoporttal működött.
1950-ben már két óvoda üzemelt községünkben. Magánlakásból alakították át a 2. számú óvodát a Kossuth úton, konyharésszel együtt. A gyermekek létszáma folyamatosan nőtt, ezért 1975-ben ezt az épületet általános felújítás keretében egy új csoportszobával és a konyharész bővítésével tették komfortosabbá. Innentől kezdve 3 csoportban tudták elhelyezni a gyermekeket.
1978. tavaszán a Táncsics úti 1 sz. óvoda épülete életveszélyessé vált, ezért az Általános Iskolában helyezték el az apróságokat. Innen hamarosan ismét költözniük kellett, 1979 őszén az átalakított Zrínyi úti tornaterembe. /Ma Református Imaház./ 1980-as évek elején a község vezetősége nemes célt tűzött maga elé, hiszen kezdeményezte egy új 100 férőhelyes óvoda épület megépítését. Rövid időn belül elkészült a szép, tágas, 4 csoportos intézmény, nagy udvarrésszel, melyet 1983. augusztus 20-án ünnepélyes keretek között adtak át. A gyerekek nagy örömmel vették birtokukba az új óvodát. Tárgyi feltételei messze fölülmúlták az előző intézmények adta lehetőségeket.
A 2. sz. konyhás óvoda egy csoporttal, 1989-ig üzemelt.
1990-től Jászkarajenő és Kőröstetétlen községek közigazgatásának különválása a tetétleni óvoda leválását eredményezte.
7-8 évig óvodánk a gyermekek örvendetes létszámemelkedése miatt 5 csoporttal működhetett, később azonban ismét 4 csoportossá vált. Külső és belső környezete az évek múlásával folyamatosan fejlődik, modernizálódik.