Közfoglalkoztatás

Nyomtatóbarát változatLevélben küldésPDF változat

II. Országos Közfoglalkoztatási Kiállítás - 2016. szeptember 22-23. Vajdahunyad vára

I. Országos Közfoglalkoztatási Kiállítás (2015. október 2-3., Budapest)

 

Tájékoztató a közfoglalkoztatás rendszeréről

A közfoglalkoztatás átalakítása következtében 2011. január 1-jétől megszűnt a közmunkaprogram, a közcélú munka és a közhasznú munkavégzés, melyeket az egységes közfoglalkoztatás rendszere váltott fel.

A közfoglalkoztatás a munkaviszony egy speciális formája, támogatott „tranzitfoglalkoztatás”, amelynek célja, hogy a közfoglalkoztatott sikeresen vissza-, illetve bekerüljön az elsődleges munkaerő-piacra. A közfoglalkoztatás átmeneti munkalehetőséget biztosít azok számára, akiknek az önálló álláskeresése hosszú ideig eredménytelen.
A változások a közfoglalkoztatás támogatási rendszerét és feltételeit is alapjaiban érintették. Az új rendszerben az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet a belügyminiszter szakpolitikai feladat- és hatáskörébe utalta a közfoglalkoztatást. Elmondható, hogy a közfoglalkoztatás részben betölti a korábbi közmunkaprogramok szerepét és funkcióját, azonban semmiképpen nem említhető annak jogutódjaként.
A közfoglalkoztatás számottevő lehetőséget jelent a halmozottan hátrányban lévő, foglalkoztatást helyettesítő támogatásban (a továbbiakban: FHT) részesülő, illetve álláskeresési vagy szociális ellátásra nem jogosult álláskeresők (kiemelten a megváltozott munkaképességűek, a hajléktalanok, menekültek, roma nemzetiségű álláskeresők) átmeneti jellegű, határozott időtartamú foglalkoztatására.

Bővebb tájékoztató a közfoglalkoztatásról.

Tájékoztató a foglalkoztatást helyettesítő támogatás folyósításához szükséges 30 nap munkavégzés biztosításához

Hogyan tarthatja meg a foglalkoztatást helyettesítő támogatást, ha nincs munkalehetőség a közelben?
Hogy el ne veszítse havi juttatását, az előző évre minimálisan 30 nap munkaviszonyt kell létesítenie. Hogyan? A legjobb persze az lenne, ha sikerülne elhelyezkednie, de ha mégsem sikerülne, akkor lehetőségek a következők:

Tájékoztató a foglalkoztatást helyettesítő támogatás folyósításához szükséges 30 nap munkavégzés biztosításához.

Forrás: http://kozfoglalkoztatas.kormany.hu